Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2022: Οικογένειες και ευάλωτοι άνθρωποι στο δρόμο, παιδιά εκτός σχολείου, πρόσφυγες και μετανάστες έκθετοι για ακόμη μια φορά σε συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης, εκμετάλλευσης και βίας. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα που παγιώνεται, καθώς πλησιάζει η ώρα που το πρόγραμμα στέγασης ΕΣΤΙΑ ετοιμάζεται να κλείσει οριστικά.

Αυξανόμενα τους τελευταίους μήνες, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) γίνεται αποδέκτης αγωνιωδών εκκλήσεων εκπαιδευτικών, που βλέπουν παιδιά πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο, τους φίλους, τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους, για να μεταφερθούν σε απόμερους καταυλισμούς ή ακόμη και στο δρόμο. Αυτή η βίαιη διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η διάρρηξη κοινωνικών δεσμών και η στέρηση κάθε πλαισίου προστασίας ακόμη και από άκρως ευάλωτα άτομα, όπως θύματα βασανιστηρίων και έμφυλης βίας, είναι μόνο μια πτυχή των ζητημάτων που έχουν ανακύψει σε συνέχεια και της απόφασης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να τερματίσει το πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων/ουσών άσυλο σε διαμερίσματα εντός του αστικού ιστού έως και τα τέλη του έτους.


«Μας ενημέρωσαν ότι σε 2 μέρες πρέπει να εγκαταλείψουμε το διαμέρισμα. Δεν γνωρίζουμε [ακόμη] όμως που θα πάμε. Η έξωσή μας από το διαμέρισμα θα μας καταστήσει άστεγους, χωρίς καμία κοινωνική υποστήριξη, χωρίς φαγητό. Αλλά το γεγονός ότι τα παιδιά μας θα αναγκαστούν να στερηθούν την εκπαίδευση, είναι το πιο σημαντικό για εμάς.»

Πατέρας οικογένειας από το Ιράκ, που διαμένει στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ 


Monday, 28 November 2022 13:44

HRG_281122

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ

ΕΣΠ ΑΡΙΘΜ. 281122

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΣΗΣ

HR Generalist

ΤΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αθήνα

 

Thursday, 24 November 2022 11:36

ΕΚΠILCΘΕΣ_241122

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ

ΕΣΠ ΑΡΙΘΜ. 241122

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΣΗΣ

Εκπαιδευτικός

ΤΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Θεσσαλονίκη

 

Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες υπενθυμίζει την υποχρέωση της Πολιτείας για τη διασφάλιση της προστασίας του βέλτιστου συμφέροντος όλων των παιδιών που βρίσκονται στην επικράτειά της, συμπεριλαβανομένων των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων, μεταναστών και παιδιών χωρίς χαρτιά. Το αίτημα των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών για νομοθετική πρόβλεψη για ειδική άδεια διαμονής μέχρι τη συμπλήρωση τουλάχιστον του 21 έτους, είναι επίκαιρο και αναγκαίο!

Οι εξαγγελίες της Υφυπουργού Μετανάστευσης και  Ασύλου κας Σοφίας Βούλτεψη στο πλαίσιο εκδήλωσης του Δικτύου Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού τον Ιούλιο αναφορικά με τη ρύθμιση εντός Σεπτεμβρίου της νομικής προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών και όσων παιδιών έχουν πρόσφατα ενηλικιωθεί θα πρέπει να λάβουν σάρκα και οστά. Η λήψη ολοκληρωμένων μέτρων προστασίας όλων των ασυνόδευτων παιδιών είναι απολύτως απαραίτητη για την προστασία τους από κάθε μορφή εκμετάλλευσής τους και παραβίασης των δικαιωμάτων τους. Τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και όσα από αυτά ενηλικιώνονται αποτελούν πλούτο για την ελληνική Πολιτεία, η οποία έχει με τη σειρά της επενδύσει σε αυτά τα παιδιά∙ επένδυση η οποία είναι ατελέσφορη, όσο εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη ολοκληρωμένης νομικής προστασίας τους, χωρίς πρόβλεψη να προστατευτεί το μέλλον τους όταν μεγαλώσουν.

Wednesday, 16 November 2022 09:42

ΔΙΕΟΥΚ_ILCΘΕΣ151122

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ

ΕΣΠ ΑΡΙΘΜ 151122

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΣΗΣ

Διερμηνέας Ουκρανικών

ΤΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Θεσσαλονίκη

 

Tuesday, 15 November 2022 14:05

ΔΕΕΘΕΣΣ_151122

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ

ΕΣΠ ΑΡΙΘΜ. 151122

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΣΗΣ

Διαχειριστής Επιδότησης Ενοικίου

ΤΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Θεσσαλονίκη

 

Tuesday, 15 November 2022 13:48

ΔΕΕΑΘ_151122

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ

ΕΣΠ ΑΡΙΘΜ. 151122

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΣΗΣ

Διαχειριστής Επιδότησης Ενοικίου

ΤΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αθήνα

 

3 Νοεμβρίου 2022 

Το Δίκτυο Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Child Rights Advocacy Network – CRAN), και οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που το αποτελούν έχουν εδώ και χρόνια διαπιστώσει και επισημάνει τη συστημική έλλειψη ενός καθεστώτος προστασίας που να εγγυάται την άνευ διακρίσεων προστασία όλων  των ασυνόδευτων παιδιών.Ως αποτέλεσμα αυτού του κενού, τα παιδιά δεν έχουν τρόπο να λάβουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα που απαιτούνται για την πρόσβαση στα δικαιώματά τους, με αποτέλεσμα  να παραμένουν εκτεθειμένα σε  σειρά προβλημάτων.

The latest European Commission report on Türkiye counters Greece’s designation of Türkiye as a “safe third country” for refugees, enacted through a national list of safe third countries based on which more than 7,000 asylum claims from nationals of Syria, Afghanistan, Somalia, Pakistan and Bangladesh have been dismissed as inadmissible.

The European Commission makes detailed reference to obstacles facing refugees’ access to international protection, to breaches of the principle of non-refoulement and to human rights violations in detention, as well as to broader rule of law backsliding in Türkiye.

This is the third issue of the Bimonthly Bulletin on Refugees and Migrants which is based on the joint work of the Greek Council for Refugees with Oxfam International and Save the Children International.

Page 1 of 121

Our Efficiency

90% Program services
10% Management

ISO Certification

Certified with ISO 9001: 2015
No. 20001210004322
by TUV Austria

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2022