Newsletter 12/2013

19.12.13

 2013-12-1

1.     Οι παρεμβάσεις του ΕΣΠ:

 

Α. Γραπτή παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΣΠ προς το Συνήγορο του Πολίτη και τις αρμόδιες αρχές σχετικά με το πρόβλημα της πρόσβασης στα κρατητήρια.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) πραγματοποιεί επισκέψεις σε κέντρα κράτησης ανά την Ελλάδα προκειμένου να παράσχει νομική συνδρομή σε υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι χρήζουν διεθνούς προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Νομική Υπηρεσία (ΝΥ) του ΕΣΠ πραγματοποίησε σειρά εκτάκτων αποστολών κατά τη διάρκεια του 2013, με σκοπό την ενημέρωση και την παροχή νομικής συνδρομής σε κέντρα κράτησης σε διάφορα σημεία της χώρας (Σάμος, Λέσβος, Παρανέστι, Κομοτηνή, Ξάνθη κλπ).

Ωστόσο,  η απρόσκοπτη πρόσβαση, επικοινωνία και συνεργασία των μελών της Νομικής Υπηρεσίας με τους υπό διοικητική κράτηση υπηκόους τρίτων χωρών εμποδίστηκε επανειλημμένα με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής έως αδύνατη μεταξύ άλλων η ενημέρωση των κρατουμένων σχετικά με τη διαδικασία ασύλου, η παροχή νομικής συνδρομής, ο εντοπισμός ευάλωτων περιπτώσεων (πχ. ενήλικοι εσφαλμένως καταγεγραμμένοι ως ενήλικοι).

 

Καθώς , ο περιορισμός στην πρόσβαση και στην παροχή νομικής συνδρομής, δεν βρίσκεται σε συμφωνία με την κείμενη νομοθεσία και τις διαπιστώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη ήδη από το 2002, η Νομική Υπηρεσία του ΕΣΠ απηύθυνε σχετικό έγγραφο προς τις αρμόδιες αρχές και τον Συνήγορο του Πολίτη, ζητώντας τον σεβασμό του κατοχυρωμένου δικαιώματος πρόσβασης σε χώρους κράτησης αλλοδαπών των ΜΚΟ και συγκεκριμένα του ΕΣΠ. 

Υπογραμμίζεται τέλος ότι ο περιορισμός στην πρόσβαση του ΕΣΠ σε χώρους κράτησης, βρίσκεται σε προφανή αναντιστοιχία με τις σχετικές επίσημες ανακοινώσεις των Ελληνικών Αρχών, σύμφωνα με τις οποίες το ΕΣΠ, στο πλαίσιο της υλοποίησης  σχετικών προγραμμάτων, έχει πλήρη πρόσβαση (full access) στους χώρους κράτησης παράτυπων μεταναστών για την παροχή νομικής συμβουλευτικής και συνδρομής . 

 

Β. Το ΕΣΠ υπέβαλε νέο αίτημα ακύρωσης, κατά του Π.Δ. 113/2013

Kατατέθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με αρ. κατάθεσης 4486/2013 αίτηση ακύρωσης  του προεδρικού διατάγματος 113/2013 εστιαζόμενη κυρίως στην κράτηση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα (ο χρόνος της  οποίας  έχει παραταθεί στους 18 μήνες) καθώς και στον ορισμό των μελών της οικογένειας, όπως ορίζεται στο προεδρικό αυτό διάταγμα. Ζητήθηκε η συνεκδίκασή της στις 14.1.2013 στο Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την αίτηση ακύρωσής μας με αρ. κατάθεσης 6692/2012 του προεδρικού διατάγματος 116/2012 με το οποίο ζητήθηκε ακύρωση  ανάλογης ρύθμισης (για παράταση της κράτησης στους 18 μήνες).

 

Γ. Εξελίξεις σχετικά με το αίτημα ακύρωσης κατά της Υπουργικής Απόφασης Λοβέρδου

Το ΕΣΠ κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με αρ. κατάθεσης 4596/2013 αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Υγείας με την οποία επαναφέρθηκε σε ισχύ η γνωστή Υπουργική Απόφαση –Υγειονομική Διάταξη «Λοβέρδου», η οποία είχε προηγουμένως καταργηθεί  με επιχειρήματα της αίτησης ακύρωσης, που είχαμε αρχικά καταθέσει. Η αρχική αυτή αίτησή μας  δεν συζητήθηκε τελικά από το Δικαστήριο. Αυτό συνέβη  κατόπιν παραίτησής μας καθ’υπόδειξιν και του Εισηγητή-Δικαστή αφού η Διοίκηση τελικά «συμμορφώθηκε» με τα αιτήματά μας. Στην πρώτη αίτησή μας δεύτερη συν-αιτούσα ήταν η οργάνωση Act-up  στην δεύτερη αίτησή μας η οργάνωση  PRAKSIS . Ο μοναδικός λόγος της συνεργασίας μας αυτής έγινε ώστε  για τα αμιγώς ιατρικά ζητήματα του πδ, που ζητούμε την ακύρωσή τους, να μην θεωρηθούμε σε καμία περίπτωση ότι δεν «νομιμοποιούμεθα ενεργητικά».

 

Δ. Καταγραφή των περιπτώσεων «έκδοσης  των Τούρκων»

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες έχει υποστηρίξει επιτυχώς μέχρι στιγμής 9 Τούρκους και Κούρδους πρόσφυγες οι οποίοι εξετάστηκαν από Διοικητικά δικαστήρια σχετικά με την έκδοσή τους στην χώρα προέλευσής τους, την Τουρκία. Η έκβαση των υποθέσεων ήταν θετική μέχρι στιγμής για όλες τις υποθέσεις αφού η ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε να μην τους εκδώσει, παραμένοντας πιστή στην αρχή της προστασίας αιτούντων άσυλο και προσφύγων.

 

2. ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΕΣΠ – Ιστορίες που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας!

 

Α. Δύο ασυνόδευτα κοριτσάκια 14 μηνών από το Αφγανιστάν, ξαναβρήκαν τη μητέρα τους στην Ολλανδία χάρη στις ενέργειες της νομικής υπηρεσίας στου ΕΣΠ!

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε η πρώτη υπόθεση οικογενειακής επανένωσης στο πλαίσιο του Συμφώνου του Δουβλίνου από τη νέα Υπηρεσία Ασύλου, η οποία αφορούσε σε δύο ασυνόδευτα κοριτσάκια ενάμιση περίπου έτους, τα οποία έπρεπε να μεταφερθούν στην Ολλανδία ώστε να ενωθούν με τη μητέρα τους.

Η δικηγόρος του ΕΣΠ που ανέλαβε την υπόθεση προέβη σε αμέτρητες ενέργειες, ώστε αφενός να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες της διαδικασίας επανένωσης στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου και, αφετέρου, να λυθούν πρακτικά ζητήματα σχετικά με το αεροπορικό ταξίδι. Ειδικότερα, χρειάστηκε να ξεπεραστούν εμπόδια που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στις διαφορετικές απαιτήσεις της κάθε χώρας σχετικά με τον τύπο, την ημερομηνία και τα ωράρια της πτήσης, στη συνοδεία των κοριτσιών μέχρι τον τελικό τους προορισμό, στις προθεσμίες για την επικοινωνία των στοιχείων μεταφοράς που πρέπει να γίνουν σε άλλη χώρα, στα ταξιδιωτικά έγγραφα των αιτούντων, καθώς και στο γεγονός ότι η τελευταία απόφαση βαρύνει τον κυβερνήτη του αεροσκάφους που μπορεί να αρνηθεί την επιβίβαση την τελευταία στιγμή!

Παρά τις δυσκολίες που τέθηκαν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας επανένωσης, η υπόθεση έληξε αισίως και τα δύο κοριτσάκια επανενώθηκαν με τη μητέρα τους στο Άμστερνταμ! Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία χάρη και στην εξαιρετική συνεργασία της Εθνικής Μονάδας Δουβλίνου, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι έδειξαν ιδιαίτερη αφοσίωση και ευαισθησία για την εκπλήρωση του κοινού στόχου και την παραλαβή των ανήλικων κοριτσιών από τη μητέρα τους!

 

Β. Επιτυχής διάσωση 13 Σύρων στη Σύμη μετά από ενέργειες του Ε.Σ.Π.

Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, νωρίς το απόγευμα, 14 Σύριοι έφτασαν σε βραχονησίδα κοντά στο νησί της Σύμης, απ’ όπου και κάλεσαν στα γραφεία μας στην Αθήνα ζητώντας βοήθεια. Αμέσως, η Νομική Υπηρεσία του ΕΣΠ προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για να συνδράμει τους 13 Σύρους και επικοινώνησε με τις αρμόδιες αρχές και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα ώστε να πραγματοποιηθεί διάσωση, να αποφευχθεί οποιαδήποτε πράξη επιστροφής αλλά και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα των ανθρώπων αυτών να αιτηθούν και να λάβουν διεθνή προστασία.

Η διάσωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ενώ δρομολογούνται και οι νόμιμες διαδικασίες όπως εφαρμόζονται στην περίπτωση των Σύρων από τις ελληνικές αρχές.

Η παρέμβαση του ΕΣΠ η οποία συνέβαλλε στη διασφάλιση πρόσβασης σε διεθνή προστασία 13 ανθρώπων - ανάμεσα στους οποίους και 5 παιδιά - οι οποίοι προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο που μαστίζει τη χώρα τους εδώ και 3 χρόνια, είναι δυστυχώς η εξαίρεση. Οι άνθρωποι αυτοί απλώς στάθηκαν τυχεροί όταν κατάφεραν να επικοινωνήσουν άμεσα  με κάποια Μ.Κ.Ο. για να ζητήσουν βοήθεια.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 16 Νοεμβρίου 2013, 12 άνθρωποι - μεταξύ αυτών και 4 παιδιά ηλικίας τριών έως έξι ετών - έχασαν τη ζωή τους στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λευκάδα και τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας ενώ επίσης, από την αρχή του έτους έως σήμερα, γνωρίζουμε ότι  περισσότερο από 160 άτομα έχουν πνιγεί στο Αιγαίο, προσπαθώντας να σώσουν τη ζωή τους και να λάβουν διεθνή προστασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

3. Τα νέα της Πυξίδας

 

Η ΠΥΞΙΔΑ παίζει μπάλα και δίνει κλωτσιά στον ρατσισμό!

H «Πυξίδα» έλαβε μέρος και φέτος στις δράσεις του FARE (Football Against Racism in Europe), οι οποίες υλοποιήθηκαν από τις 15 έως τις 19 Οκτωβρίου σε πολλά γήπεδα της Ευρώπης! Το Σαββατοκύριακο 26-27 Οκτωβρίου, 16 παιδιά της «Πυξίδας» αλλά και παιδιά από τους ξενώνες των ΜΚΟ «Νόστος» και «Γιατροί του Κόσμου», έπαιξαν ποδόσφαιρο σε γήπεδο 5Χ5 του Δήμου Αθηναίων ενώ επίσης παρακολούθησαν τον ποδοσφαιρικό αγώνα «Πανιώνιος – Απόλλων Αθηνών». Το γεγονός ότι και οι δύο ομάδες έχουν προσφυγικές ρίζες, έκανε τον αγώνα ακόμα πιο σημαντικό: οι παίκτες των δύο ομάδων έδειξαν την κόκκινη κάρτα στον ρατσισμό και εμείς ήμασταν εκεί για να τους χειροκροτήσουμε!

 

Οι τελευταίες δραστηριότητες της ΠΥΞΙΔΑΣ!

Η ομάδα Plus των Atenistas σχεδίασε μια ημέρα αφιερωμένη στα παιδιά – ή σε όσους νιώθουν παιδιά – και σε μια από τις βασικές τους ανάγκες: το παιχνίδι. Η δράση ήταν  προγραμματισμένη για την Κυριακή 8/12, 10.00 το πρωί στην πλατεία της Κυψέλης. Την ημέρα εκείνη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των κοινοτήτων  που “δίδαξαν” και έπαιξαν παραδοσιακά παιχνίδια της χώρας τους, μαζί με τα παιδιά των υπολοίπων κοινοτήτων, αλλά και παιδιά της Πυξίδας.

Επίσης, η «Πυξίδα» σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού πραγματοποίησε εκπαιδευτικό σεμινάριο για τους ενεργούς εθελοντές της, με θέμα «Σεμινάριο εξειδίκευσης στην διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας σε ενηλίκους»        

Τέλος, ενόψει της εορταστικής περιόδου, τα παιδιά της «Πυξίδας» συμμετείχαν στη χριστουγεννιάτικη γιορτή της Unicef, ενώ ομάδα γυναικών από διάφορες χώρες συγκεντρώθηκε στην «Πυξίδα» και με την καθοδήγηση εθελοντών έφτιαξαν χειροποίητα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα δίνοντας έτσι μία Χριστουγεννιάτικη νότα στα γραφεία μας!

 

4. Τα νέα Προγράμματα του ΕΣΠ:

 

Πρόγραμμα «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» για την ταυτοποίηση και την αποκατάσταση θυμάτων βασανιστηρίων: το ΕΣΠ παρείχε εκπαίδευση σε 100 επαγγελματίες.

Τα θύματα βασανιστηρίων έπαψαν να λαμβάνουν υποστηρικτές υπηρεσίες στην Ελλάδα από την ημέρα που έκλεισε το Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, το 2008.

Το ΕΣΠ σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας Βαβέλ και το Ινστιτούτο κατά των Βασανιστηρίων «DIGNITY» από τη Δανία, έλαβαν την πρωτοβουλία να επαναφέρουν στην Ελλάδα την προσφορά υπηρεσιών αποκατάστασης σε θύματα βασανιστηρίων. Στο πλαίσιο αυτό, συστάθηκε τον περασμένο Μάιο μια Μονάδα Αποκατάστασης η οποία αποτελείται από δύο γιατρούς , δύο ψυχολόγους, έναν δικηγόρο και έναν κοινωνικό λειτουργό.

Το Πρόγραμμα φέρει τον τίτλο «Προμηθέας : Ταυτοποίηση και Αποκατάσταση θυμάτων βασανιστηρίων στην Ελλάδα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκτός της επαναφοράς των υπηρεσιών αποκατάστασης στην Ελλάδα, στόχος του Προμηθέα αποτελεί και η ανάπτυξη τεχνογνωσίας με την κατάρτιση νέων επιστημόνων που μπορούν να δραστηριοποιηθούν στο πεδίο του πολιτικού ασύλου. Κατά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο έλαβαν χώρα τέσσερα εκπαιδευτικά σεμινάρια με τη συμμετοχή 100 περίπου επαγγελματιών από τους τομείς του Δικαίου, της κοινωνικής εργασίας , της ιατρικής και της ψυχολογίας. Οι εκπαιδευόμενοι προέρχονταν από ένα ευρύ φάσμα κρατικών και μη φορέων παροχής υπηρεσιών και οι εκπαιδευτές ήταν ειδικευμένοι εμπειρογνώμονες από το Ινστιτούτο κατά των βασανιστηρίων της Δανίας DIGNITY, καθώς και Έλληνες ειδικοί με πολυετή επαγγελματική εμπειρία στον τομέα. Επιπλέον, παράχθηκε ενημερωτικό υλικό σε πέντε διαφορετικές γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, φαρσί και αραβικά) με σκοπό την άμεση επικοινωνία με τα θύματα βασανιστηρίων και την ενημέρωσή τους σχετικά με τη βοήθεια που μπορεί να τους παρέχει το ΕΣΠ σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας Βαβέλ.

 

Πρόγραμμα “ENOUGH!/ΑΡΚΕΤΑ! ” για την προώθηση της ανοχής στη διαφορετικότητα και  την πρόληψη της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα:  το ΕΣΠ στο πλευρό των θυμάτων ρατσιστικής βίας.

Σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που οδηγεί σε έξαρση των φαινομένων της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και οι Γιατροί του Κόσμου ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ευαισθητοποίηση του κοινού κατά του ρατσισμού, την καταπολέμηση των ρατσιστικών εγκλημάτων και της ατιμωρησίας των δραστών, την προστασία των θυμάτων καθώς και την προώθηση των απαραίτητων ενεργειών για τη χάραξη μιας επίσημης εθνικής στρατηγικής με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου μέσω και της εκπόνησης Εθνικής Έκθεσης.  Στο πλαίσιο του Προγράμματος, το ΕΣΠ εξασφαλίζει τη νομική υποστήριξη των θυμάτων και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ουσιαστική υποστήριξη των θυμάτων των περιστατικών ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Μέχρι σήμερα, 5 υποθέσεις του Προγράμματος που εκκρεμούν σε διάφορα στάδια της ποινικής διαδικασίας γνωστοποιήθηκαν στον Άρειο Πάγο στο πλαίσιο της έρευνας για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, αφού τα ρατσιστικά αυτά εγκλήματα είχαν αυτουργούς μέλη της Χρυσής Αυγής και 2 από τα προαναφερόμενα 5 περιστατικά που αφορούν στη στρατολόγηση ανηλίκων για ληστείες και άλλα εγκλήματα, συσχετιστήκαν με τη Δικογραφία του 187 ενάντια της ΧΑ.

Επίσης, το ΕΣΠ παρίσταται ως πολιτική αγωγή στην υπόθεση του εργασιακού trafficking και των πυροβολισμών κατά των μεταναστών εργατών της Μανωλάδας και θεωρεί ως διπλή θυματοποίηση τη σύλληψη τεσσάρων εργατών γης και την κράτησή τους ενόψει απέλασης.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση της Μανωλάδας στην ιστοσελίδα μας:

 http://www.gcr.gr/index.php/el/news/press-releases-announcements/item/330

 

5. Η Νέα Υπηρεσία Ασύλου (από τον Ιούνιο του 2012)

Στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα  δύο συστήματα παροχής ασύλου/ διεθνούς προστασίας. Για όσα αιτήματα ασύλου/διεθνούς προστασίας έχουν κατατεθεί πριν τις 7.6.2013 αρμόδια για την αρχική εξέτασή τους αλλά και όλη την διεκπεραίωση της διαδικασίας είναι η αστυνομία (πδ 114/2010).  Για τα αιτήματα, που κατατίθενται μετά τις 7.6.2013 αρμόδια για την κατάθεση, την εξέταση όσο και την διεκπεραίωση της διαδικασίας είναι η Υπηρεσία Ασύλου (πδ113/2013).

Και τα δύο συστήματα απονομής ασύλου στηρίζονται στην προσωπική συνέντευξη του αιτούντος στην οποία κρίνεται κυρίως η αξιοπιστία του αιτούντος άσυλο, δεδομένου ότι δεν έχει την δυνατότητα να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία για την επίρρωση των ισχυρισμών του. Με το παλιό σύστημα η συνέντευξη διεξάγεται από αστυνομικό με το νέο σύστημα από υπάλληλο της Υπηρεσίας Ασύλου

Αν η απόφαση επί του ασύλου του είναι αρνητική σε πρώτο βαθμό ο αιτών δικαιούται να ασκήσει εγγράφως μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προσφυγή  και η υπόθεσή του να κριθεί από δευτεροβάθμιο όργανο. Με το σύστημα ασύλου επί των παλαιών αιτημάτων, το δευτεροβάθμιο όργανο - που είναι τριμελής επιτροπή - καλεί αυτοπροσώπως τον αιτούντα, ο οποίος υποβάλλεται σε εκ νέου συνέντευξη. Στο νέο σύστημα ασύλου η επανεξέταση γίνεται με βάση τα στοιχεία του φακέλου και κατ’ εξαίρεσιν διεξάγεται  συνέντευξη με αυτοπρόσωπη εμφάνιση του αιτούντος.

Κατά της απόφασης του δευτεροβαθμίου οργάνου ο αιτών έχει δικαίωμα να ασκήσει αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του διοικητικού εφετείου και κατά της τελευταίας έφεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το αίτημα ασύλου σύμφωνα με το ισχύουσα νομοθεσία δύναται να υποβληθεί μόνον αυτοπροσώπως. Μπορεί να υποβληθεί και ενώπιον αναρμόδιας αρχής, η οποία υποχρεούται να παραπέμψει την αίτηση στην αρμόδια Υπηρεσία Ασύλου .

Στην πράξη η πρόσβαση στην διαδικασία ασύλου παραμένει προβληματική δεδομένης και  της εξαιρετικά περιορισμένης λειτουργίας της στην Ελληνική Επικράτεια.

 

 

Our Efficiency

  • 90% Program Services
  • 10% Management