“We know we are blacks but we are not animals!”

08.10.12

08/10/2012

Κοινό δελτίο τύπου - Παρουσίαση της αναφοράς που περιλαμβάνει τα πορίσματα της εκστρατείας για την πρόσβαση στο άσυλο (asylum-campaign.blogspot.gr) 

Οι οργανώσεις που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, επισκεφτήκαμε το κτίριο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής στην οδό Πέτρου Ράλλη, από τις 17 Φεβρουαρίου 2012 έως και τις 7 Απριλίου 2012, κάθε Παρασκευή βράδυ ως Σάββατο ξημερώματα . Σκοπός μας ήταν να καταγράψουμε, να τεκμηριώσουμε και να καταγγείλουμε την απαράδεκτη πρακτική - άρνηση των αρχών να παραλαμβάνουν αιτήματα ασύλου. Η πρακτική αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, την ώρα μάλιστα που η λειτουργία της πολυδιαφημισμένης νέας Υπηρεσίας Ασύλου που θα ξεκινούσε τον Ιανουάριο του 2012 μετατίθεται ξανά, αυτή τη φορά για τον Μάρτιο του 2013. 

Τα πορίσματα και οι διαπιστώσεις μας καταγράφτηκαν στην αναφορά με τίτλο «Η εκστρατεία για την πρόσβαση στο άσυλο στην περιοχή της Αττικής». Εκεί περιλαμβάνονται επίσης πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση στο άσυλο στην Ελλάδα και καταγγέλλονται οι σχετικές παραβιάσεις του διεθνούς, ενωσιακού και ελληνικού δικαίου από τις ελληνικές αρχές. 

Οι αστυνομικές αρχές - κατά τη συνήθη πρακτική των τελευταίων χρόνων - αρνούνται να καταγράψουν τα αιτήματα ασύλου και δέχονται να παραλάβουν εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό αιτήσεων ασύλου μόνο κάθε Σάββατο ξημερώματα. Εκατοντάδες άτομα υποβάλλονται στο μαρτύριο της αναμονής στην άκρη ενός δρόμου επί 2-3 μερόνυχτα, υπό άθλιες συνθήκες, δίχως πρόσβαση σε τουαλέτα, νερό ή τροφή, για να έχουν ΙΣΩΣ μια μικρή πιθανότητα καταγραφής ως αιτούντες. Παράλληλα, οι αστυνομικές αρχές, μέσα από απαξιωτικές και εξευτελιστικές πρακτικές, στοχεύουν να αποθαρρύνουν την υποβολή αιτημάτων ασύλου και να αποκλείσουν από την πρόσβαση ακόμα και τις πλέον ευάλωτες ομάδες όπως οι μόνες γυναίκες και τα ασυνόδευτα παιδιά. Συγκεκριμένα:

• οι αστυνομικές δυνάμεις, από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι την Παρασκευή το πρωί, συχνά απωθούν και κυνηγούν τους αιτούντες άσυλο μαζικά, ακόμα και με τη χρήση βίας (γκλομπς), ώστε πολλοί από αυτούς να εγκαταλείπουν την προσπάθεια. Παράλληλα μας καταγγέλθηκε χρήση χημικών (δακρυγόνα) για την απώθηση αιτούντων άσυλο. 

• Οι γυναίκες απωθούνται από την αστυνομία από τις “πρώτες θέσεις” της ουράς , ενώ βρίσκονται για μερόνυχτα εκτεθειμένες στις ίδιες άθλιες συνθήκες, αναγκασμένες να βρίσκονται ανάμεσα σε ένα πλήθος κατά συντριπτική πλειοψηφία ανδρών, χωρίς την παραμικρή μέριμνα για την κατάστασή τους.

• Δεν υπάρχει η παραμικρή μέριμνα για τα ασυνόδευτα ανήλικα , τα οποία εκτίθενται σε πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες και ανάμεσα σε ενήλικες. Αναφέρουμε ενδεικτικά την αυθαίρετη αποπομπή ανήλικων Αφγανών με εντολή του υπεύθυνου αξιωματικού, με το πρόσχημα ότι κατά την εκτίμησή του ήταν ενήλικοι ή Πακιστανοί! Καταγγέλλεται επίσης, ότι στην προσπάθεια ενός ανηλίκου να φέρει νερό και τροφή όσο οι υπόλοιποι περίμεναν στην ουρά, ένας φρουρός τον σταμάτησε και του είπε να τα πετάξει ή να τα επιστρέψει πίσω, χωρίς να τον αφήσει να πλησιάσει τους υπόλοιπους ανήλικους.

Η πρακτική αυτή των αρχών συνεπάγεται σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς, ενωσιακού και ελληνικού δικαίου ως προς την πρόσβαση στο άσυλο και ως προς τα θεμελιώδη δικαιώματα των προσώπων που ζητούν προστασία. Ειδικότερα συνιστά παραβίαση: 

• Του δικαιώματος στην υποβολή αιτήματος ασύλου

• Της αρχής της μη επαναπροώθησης

• Του δικαιώματος κάθε ανθρώπου στην ελευθερία και την ασφάλεια

• Του δικαιώματος στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και του δικαιώματος να μην υφίσταται κανείς απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. 

ενώ επιπλέον στερεί τα άτομα αυτά από τα δικαιώματά τους ως αιτούντες άσυλο. 

Η άρνηση των αρχών να καταγράψουν αιτήματα ασύλου και η μεταχείριση που επιφυλάσσουν στους αιτούντες άσυλο, η οποία προσβάλλει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας, δεν αποτελούν καινούργιες πρακτικές ούτε αποτέλεσμα δυσλειτουργιών ή της οικονομικής κρίσης. Αντίθετα, πρόκειται για μια συστηματική μακροχρόνια πολιτική, με συνειδητό σκοπό την αποτροπή της υποβολής αιτήματος ασύλου στην Ελλάδα. 

Αποτελεί επίσης μέρος μίας γενικότερης πολιτικής των ελληνικών αρχών απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες, που χαρακτηρίζεται από τη στοχοποίηση τους και την προαγωγή ρατσιστικού λόγου και πρακτικών, οι οποίες αποτυπώνονται: στις μαζικές συλλήψεις αλλοδαπών, την παράνομη κράτηση με σκοπό την απέλαση, τις απελάσεις προσώπων που κινδυνεύουν στη χώρα προέλευσής τους, τις νυχτερινές έκτακτες συνεντεύξεις ασύλου, την μη παροχή συνθηκών υποδοχής, την παρατεταμένη κράτηση σε άθλιες συνθήκες κλπ. Οι πρακτικές αυτές έχουν επανειλημμένως καταγγελθεί από συλλογικότητες και οργανώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, και έχουν οδηγήσει σε καταδίκες της χώρας από διεθνείς οργανισμούς.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ σε όσους αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο τους, επειδή η ζωή, η ελευθερία ή η αξιοπρέπεια τους βρίσκονταν σε κίνδυνο εξαιτίας της κρατικής καταστολής, του πολέμου ή της φτώχειας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

• Απρόσκοπτη πρόσβαση στο άσυλο κάθε μέρα χωρίς διαμεσολαβήσεις.

• Άσυλο και κοινωνική προστασία στα άτομα που δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

• Να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση που έχει επιβληθεί από τις αρχές καθημερινά και κάθε Σάββατο πρωί στην Πέτρου Ράλλη.

• Να υλοποιηθεί επιτέλους η νομική δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ώστε οι ελληνικές αστυνομικές αρχές να πάψουν να είναι αρμόδιες για τα ζητήματα ασύλου, η δε σχετική ευθύνη να αναληφθεί άμεσα από την Υπηρεσία Ασύλου για όλες τις αιτήσεις.

 

                                                                                        Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2012

Αίτημα

 

Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου «Λάθρα»

Άρσις

Ιατρική Παρέμβαση

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών - Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης 

Προσφύγων και Μεταναστών

Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι

Σύλλογος Ενωμένων Αφγανών στην Ελλάδα

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων

Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων

 

Our Efficiency

  • 90% Program Services
  • 10% Management