Τραγικός θάνατος 6χρονης

20/05/2013

Η 6χρονη Σεμέλ από τη Συρία βρήκε τραγικό θάνατο στην προσπάθεια της οικογένειάς της να ξεφύγει από τον πόλεμο και να βρει την προστασία που δικαιούται στην Ευρώπη «της αλληλεγγύης, της κατανομής ευθυνών και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

 

Το κλείσιμο των συνόρων της Ευρώπης «της αλληλεγγύης, της κατανομής ευθυνών και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης» και οι αποτρεπτικές πολιτικές και πρακτικές, που ακολουθούνται από τις ελληνικές αρχές,  ως προς την αντιμετώπιση των απεγνωσμένων ανθρώπων, που  προσεγγίζουν τα σύνορά μας για να βρουν προστασία, έχουν ως τραγική συνέπεια τον θάνατο ακόμη και μικρών παιδιών.

Η εξάχρονη Σεμέλ, από τη Συρία, υπήρξε θύμα αυτής της πρακτικής, μόλις πριν λίγες ημέρες στα ανοιχτά της Λέρου, όταν βρήκε τραγικό  θάνατο στην προσπάθεια να φθάσει στην Ευρώπη του «πολιτισμού και της αλληλεγγύης», μέσα σε μια βάρκα  μαζί με άλλους 20 πρόσφυγες από τη Συρία, ανάμεσά τους γυναίκες, οικογένειες και 5 παιδιά.

Χιλιάδες άνθρωποι βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, ενώ προσπαθούν να περάσουν τα ελληνικά-τουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Δεν υπάρχουν ασφαλή περάσματα ούτε στην περιοχή του Έβρου, ούτε στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου.
Οι ελλείψεις του συστήματος ασύλου είναι ακόμη πιο αισθητές και ενέχουν περισσότερους κινδύνους για τους νεοεισερχόμενους στις παραμεθόριες περιοχές: δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου για τον εντοπισμό των ευάλωτων ομάδων, δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις υποδοχής, καμία πληροφορία δεν παρέχεται στους νεοεισερχόμενους σχετικά με τα δικαιώματά τους και τη διαδικασία ασύλου, παρατηρείται έλλειψη διερμηνέων και απουσία νομικής συνδρομής.  Σε αυτό το προβληματικό πλαίσιο, ο ρόλος της FRONTEX εγείρει σοβαρές ανησυχίες : ασαφής η εντολή της, η αρμοδιότητα και τα μέσα που χρησιμοποιεί, ασαφείς οι διαδικασίες, εσφαλμένη καταγραφή της εθνικότητας και της ηλικίας των εισερχομένων, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην αντιμετώπισή τους από τις ελληνικές αρχές.

Ο κίνδυνος της επιστροφής δυνάμει και του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής με την Τουρκία είναι επικείμενος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιστροφή προσφύγων συνιστά παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης δεδομένου ότι η Τουρκία δεν είναι μια ασφαλής χώρα. Η πρακτική της άρνησης εισόδου στα χερσαία και θαλάσσια κυρίως σύνορα και των ανεπίσημων επαναπροωθήσεων, που καταγράφεται πιο έντονα το τελευταίο διάστημα, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων που ζητούν προστασία.

Είναι καιρός να σταματήσει ο άδικος χαμός απεγνωσμένων ανθρώπων, ενηλίκων και παιδιών, στην προσπάθειά τους να βρουν την προστασία που δικαιούνται.

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

 

 

 

 

Our Efficiency

90% Program services
10% Management

ISO Certification

Certified with ISO 9001: 2015
No. 20001210004322
by TUV Austria

JOIN OUR MAILING LIST

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2022