Δημοσιεύτηκε η επικαιροποιημένη έκθεση AIDA (2019) που συντάσσει κάθε χρόνο το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες για την κατάσταση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα

Αθήνα, 9 Ιουλίου 2020—Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (European Council on Refugees and Exiles –ECRE) δημοσιεύει την έκθεση AIDA (Asylum Information Database) την οποία συντάσσει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) για την κατάσταση των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

Με γνωμοδότηση που δημοσίευσε στις 2 Ιουλίου 2020, το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων για το δίκαιο των μη κυβερνητικών οργανώσεων (Expert Council on NGO Law) του Συμβουλίου της Ευρώπης καταλήγει ότι διατάξεις που περιλαμβάνονται στις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη σύσταση μητρώου οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διεθνούς προστασίας, της μετανάστευσης και της κοινωνικής ένταξης, καθώς και για την καταγραφή και πιστοποίησή τους δεν είναι συμβατές με τα πρότυπα για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης.[1] Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων συστήνει στις ελληνικές αρχές την «ουσιαστική αναθεώρηση» της σχετικής Υπουργικής Απόφασης και των νομοθετικών διατάξεων, προκειμένου αυτές «να ευθυγραμμιστούν με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα» (παρ. 109).

Αθήνα, 6 Ιουλίου 2020- Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και η OXFAM δημοσιεύουν στα αγγλικά το καινούριο ενημερωτικό δελτίο (bulletin) σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο κέντρο Υποδοχής (hotspot) της Μόριας, στη Λέσβο, έως και τις 30 Ιουνίου 2020, στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιούν από κοινού.

The new Greek asylum system is designed to deport people rather than offer them safety and protection, warned the Greek Council for Refugees (GCR) and Oxfam today. This means that people who have fled violence and persecution have little chance of a fair asylum procedure, and even families with children are regularly detained in inhumane conditions.

Θεσσαλονίκη, 17/06/2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαδικτυακή εκδήλωση «Ένταξη ή έξωση: Οι κυβερνητικές επιλογές για το προσφυγικό / μεταναστευτικό. Ποιες οι συνέπειες για την Ελληνική κοινωνία;»

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020, 18:00-20:00

Η Ναταλία-Ραφαέλλα Καφκούτσου, δικηγόρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) στη Λέσβο, μοιράζεται την εμπειρία της από την Μόρια, περιγράφοντας τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν εκεί και συνοψίζοντας μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που συντελείται στο κατώφλι της Ευρώπης,  στο blog της OXFAM INTERNATIONAL, στο πλαίσιο κοινού προγράμματος του ΕΣΠ και της OXFAM.

 

Σοβαρές παραβιάσεις κατά την εφαρμογή του νόμου 4636/2019 «Περί διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις» στo hotspot της Λέσβου

Μυτιλήνη, 11 Ιουνίου 2020— Με αφορμή τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των δικαιωμάτων αιτούντων άσυλο στη Λέσβο, με τελευταία τη μαζική επίδοση απορριπτικών αποφάσεων χωρίς παράλληλη διασφάλιση πρόσβασης σε δωρεάν νομική βοήθεια εν μέσω πανδημικής κρίσης, οκτώ οργανώσεις παροχής δωρεάν νομικής βοήθειας, μέλη της Ομάδας Εργασίας Νομικής Βοήθειας της Λέσβου, δημοσιεύουμε Κοινό Ενημερωτικό Σημείωμα που αποτελεί περίληψη αναφοράς που υποβλήθηκε τον Μάρτιο του 2020 ενώπιον του Συνηγόρου του Πολίτη. Η εν λόγω αναφορά, η οποία κοινοποιήθηκε και στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, παρέχει μια κριτική επισκόπηση των κυριότερων νομικών ζητημάτων που έχουν ανακύψει κατά τους τρεις πρώτους μήνες εφαρμογής του νέου Νόμου 4636/2019 «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλων διατάξεων» στο «hotspot» της Λέσβου και παράλληλα καλεί την Ανεξάρτητη Αρχή να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των αιτούντων διεθνή προστασία.

Ανάγκη για ένταξη και όχι αστεγία για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες & και τις αναγνωρισμένες προσφύγισσες

Αθήνα, 29 Μαΐου 2020: Τέλος διαδρομής για χιλιάδες αναγνωρισμένους πρόσφυγες/ προσφύγισσες και δικαιούχους επικουρικής προστασίας, που σε λίγες ημέρες θα βρεθούν στο δρόμο άστεγοι/άστεγες, στερούμενοι μέχρι και το οικονομικό βοήθημα, που έως τώρα λάμβαναν με ευρωπαϊκούς πόρους.

Με θλίψη αποχαιρετάμε το Επίτιμο Μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Καίτη Κυριακοπούλου, που για περισσότερες από δύο δεκαετίες στάθηκε πολύτιμη αρωγός του έργου μας. Χάρη στην προσωπική της ευαισθησία και τη γενναιόδωρη και αδιάλειπτη προσφορά της μπορέσαμε να υποστηρίξουμε χιλιάδες ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να σωθούν.

Εκφράζουμε τα βαθύτατα και ειλικρινή συλλυπητήριά μας στους οικείους της. Η ελπίδα ζωής που χάρισε με ευγένεια και ανιδιοτέλεια στους ανθρώπους που την είχαν ανάγκη, δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Ιδρύματος Κυριακοπούλου, σχετικά με την απώλεια της εκλιπούσης:

Our Efficiency

90% Program services
10% Management

JOIN OUR MAILING LIST

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2020