Νέα Τραγωδία – Φαρμακονήσι

24.01.14

23/1/2014

 Δελτίο Τύπου

Νέα Τραγωδία – Φαρμακονήσι 

Τη θλίψη και την ανησυχία του εκφράζει το  Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), όπως ελληνικές αλλά και διεθνείς οργανώσεις, για τη νέα τραγωδία που συνέβη  τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014 στη θαλάσσια περιοχή του  Φαρμακονησίου. 

 

Πέρα από την επιτακτική ανάγκη να βρεθούν οι υπαίτιοι του τραγικού θανάτου 12 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων γυναίκες και μικρά παιδιά, το ΕΣΠ υπενθυμίζει  την υποχρέωση παροχής ψυχο-κοινωνικής και νομικής υποστήριξης στους επιζώντες  έπειτα και από την πολυήμερη τραγωδία τους στα ελληνικά και τουρκικά ύδατα.

Σήμερα, Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014, οι 15 επιζώντες -υπήκοοι αφγανικής και συριακής καταγωγής-  μεταξύ των οποίων μία νεαρή γυναίκα, το ενός έτους βρέφος της και τέσσερις ακόμα ανήλικοι, μεταφέρθηκαν στα γραφεία του ΕΣΠ  προκειμένου να εξασφαλίσουν  πρόσβαση σε  προστασία με την υποστήριξη της Κοινωνικής και της Νομικής Υπηρεσίας του φορέα. Πολλοί από τους επιζώντες έχασαν  την οικογένειά τους στο ναυάγιο και η έμπρακτη προστασία τους αποτελεί άμεση προτεραιότητα μείζονος σημασίας, πέρα από τις όποιες νομικές ενέργειες πραγματοποιηθούν για την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι επιλογές που γίνονται για τον έλεγχο των συνόρων δεν θα σταματήσουν τους πρόσφυγες από την αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου. Για μία ακόμη φορά, θρηνούμε θύματα ως αποτέλεσμα των πρακτικών που ακολουθούνται. Τα τελευταία θύματα, που προστίθενται στον κατάλογο των ανθρώπων που έχουν χαθεί στο Αιγαίο, το επιβεβαιώνουν με τον  χειρότερο τρόπο.

Αντί για παροχή υποστήριξης και προστασίας των προσφύγων που καταφέρνουν να φθάσουν  στην Ευρώπη, το ελληνικό κράτος επιφυλάσσει μεταχείριση που δεν αρμόζει σε ανθρώπους, πολλώ δε μάλλον σε όσους εγκαταλείπουν τη χώρα τους από κίνδυνο της  ζωή τους.

Τα μέσα και οι τρόποι φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερτερούν της  προάσπισης της αξίας της ανθρώπινης ζωής και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

 

Αναφορά Δράσης

  • 90% Παροχές προς πρόσφυγες
  • 10% Διοικητικά έξοδα

Πιστοποίηση

 

Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322