Δελτίο Τύπου - Συνεχίζεται η διερεύνηση του ναυαγίου της 20ης Ιανουαρίου 2014 κοντά στο Φαρμακονήσι, όταν 11 άτομα έχασαν τη ζωή τους

20.02.14

20/2/2014

Συνεχίζεται η διερεύνηση του ναυαγίου  της 20ης Ιανουαρίου 2014 κοντά στο Φαρμακονήσι, όταν 11 άτομα  έχασαν τη ζωή τους 

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και άλλες οργανώσεις, έχουν επανειλημμένως καταγγείλει τις πρακτικές επαναπροώθησης προσφύγων, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο παροχής προστασίας και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. 

Με αφορμή το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι και το θάνατο 11 ανθρώπων (3 γυναικών και 8 παιδιών), το ΕΣΠ ζητά να σταματήσουν οι επικίνδυνες και παράνομες τακτικές επαναπροώθησης και αποτροπής στα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης και να δημιουργηθούν ικανές συνθήκες προστασίας και υποδοχής των ατόμων, που χρήζουν διεθνούς προστασίας, σύμφωνα με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.

 

Σύμφωνα με την αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της Ε.Ε., Επίτροπο κα Σεσίλια Μάλμστρομ : «Πρέπει να επαναλαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία το θέμα των επαναπροωθήσεων […] πρόσφατα στη χώρα αυτή και σε άλλες χώρες υπήρξαν επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο.  Αυτό, είναι πάρα πολύ ανησυχητικό και ζητάμε από όλες τις χώρες να εξετάζουν αυτούς τους ισχυρισμούς – αυτές τις πληροφορίες που υπάρχουν. Ελπίζουμε ότι στην Ελλάδα, θα χυθεί άπλετο φως, στο τρομερό δυστύχημα που έγινε στο Φαρμακονήσι πριν από μερικές εβδομάδες». 

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία αναδεικνύει το πρόβλημα της ασφαλούς εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη,  συνεχίζονται προς κάθε κατεύθυνση οι εισαγγελικές έρευνες για την απόδοση  ευθυνών, όσον αφορά, μεταξύ άλλων,  στην ανατροπή του σκάφους, στο θάνατο των θυμάτων, στην έκθεση σε κίνδυνο της ζωής των διασωθέντων όπως και οι διαδικασίες για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Οι τρεις άνδρες που απώλεσαν τις οικογένειές τους στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να τις απομακρύνουν από τον κίνδυνο που διέτρεχαν στο Αφγανιστάν, καθώς και οι υπόλοιποι επιζώντες, ισχυρίζονται μεταξύ άλλων εξαιρετικά προβληματικών περιστατικών, ότι το ναυάγιο έλαβε χώρα κατά τη διαδικασία επαναπροώθησής τους από τις λιμενικές Αρχές προς την Τουρκία. Όπως εξηγούν, τα φώτα του προορισμού τους κατά τη ρυμούλκηση διαγράφονταν στο βάθος καθαρά και δεν ήταν αυτά της μικρής ελληνικής νήσου.

Αντίστοιχα, πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες για τις ενέργειες  που οδήγησαν στο ναυάγιο και στο θάνατο 11 ανθρώπων, μετά τον εντοπισμό του σκάφους με τους πρόσφυγες από τις ελληνικές Αρχές μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Με το, από 27-1-2014 έγγραφό του το ΕΣΠ, είχε ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές να λάβουν χώρα άμεσα ενέργειες εντοπισμού του σκάφους και των αγνοουμένων, καθώς μια περίπου εβδομάδα μετά το ναυάγιο δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για οποιαδήποτε διαδικασία εντοπισμού του ναυαγίου και οι επιζώντες δεν είχαν καμία πληροφόρηση για την τύχη των αγνοούμενων συγγενών τους.   

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχουν ανασυρθεί, μετά τον εντοπισμό του ναυαγίου,  8 συνολικά σοροί (την 7-2-2014 και την 18-2-104) και την 20-2-2014 βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA για τις πρώτες 4 από αυτές.

Δυο ακόμα σοροί (μιας γυναίκας και ενός παιδιού) είχαν εντοπισθεί τις πρώτες ημέρες μετά το ναυάγιο στις τουρκικές ακτές.

H ανεύρεση και η αναγνώριση όλων των σορών των θυμάτων παραμένει επιτακτικό αίτημα των διασωθέντων.

Η καθυστέρηση ταυτοποίησης δεν επιτρέπει την έναρξη της διαδικασίας για την ταφή των νεκρών, γεγονός, που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την δύσκολη  ψυχολογική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι συγγενείς των θυμάτων.

Στο μεταξύ, κατόπιν αιτήματος  του ΕΣΠ για την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας (Δ/νση Αλλοδαπών) χορήγησε στους διασωθέντες - στους οποίους η οργάνωσή μας παρέχει νομική και κοινωνική συνδρομή και υπηρεσίες διερμηνείας - εξάμηνη αναστολή κάθε μέτρου απομάκρυνσής τους από τη χώρα. Συγκεκριμένα, παράταση της δυνατότητας νόμιμης παραμονής τους στην Ελλάδα κατά έξι μήνες δόθηκε στους Αφγανικής καταγωγής διασωθέντες. Για τους διασωθέντες με καταγωγή από τη Συρία είχε ήδη ανασταλεί η επιβολή μέτρων απομάκρυνσης για 6 μήνες  (μέτρο, που εφαρμόζεται σε όλους τους πολίτες Συρίας). 

Η παραπάνω απόφαση δεν αποτελεί χορήγηση καθεστώτος παραμονής, για το λόγο αυτό, απαιτούνται και δρομολογούνται περαιτέρω ενέργειες με σκοπό την παροχή διεθνούς προστασίας στους διασωθέντες στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε..

 

 

 

 

Αναφορά Δράσης

  • 90% Παροχές προς πρόσφυγες
  • 10% Διοικητικά έξοδα

Πιστοποίηση

 

Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322