Ανακοίνωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες σχετικά με τη μετεγκατάσταση των Σύριων προσφύγων μετά τις 20.3.2016

Αθήνα, 10-10-2017

 

Με την από 25-09-2017 επιστολή του προς την Υπηρεσία Ασύλου και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες κάλεσε τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να αναθεωρήσουν την υφιστάμενη πρακτική τους, κατ’ εφαρμογή της οποίας αποκλείεται από το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης όποιο πρόσωπο συγκεντρώνει μεν τις προϋποθέσεις που τίθενται με τις Αποφάσεις (ΕΕ) 2015/1523 και 2015/1601 του Συμβουλίου, πλην όμως εισήλθε στην ελληνική επικράτεια μετά την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. –Τουρκίας, ήτοι από την 20-3-2016 και εξής.

Όπως είναι γνωστό, με τις ανωτέρω Αποφάσεις του Συμβουλίου, προβλέφθηκε η δυνατότητα μετεγκατάστασης 160.000 αιτούντων διεθνούς προστασίας από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες της Ε.Ε. υπό ένα μηχανισμό «δικαιότερης» κατανομής του βάρους διαχείρισης της ροής του προσφυγικού πληθυσμού στη βάση της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 5-10-2017 από την Επιτροπή[1] από τους 63.302 αιτούντες που θα έπρεπε να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα σε άλλο Κράτος Μέλος, μόνο 20.471 εντάχθηκαν επιτυχώς στον εν λόγω μηχανισμό, ήτοι ποσοστό λιγότερο από 30%.

 

Είναι βέβαιο ότι εάν είχαν εφαρμοσθεί ορθά οι ως άνω αποφάσεις του Συμβουλίου, το σύνολο σχεδόν των προσφύγων που εισήλθαν στην Ελληνική Επικράτεια έως τις 26-9-2017, θα είχε μετεγκατασταθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ, δεδομένου ότι η πλειοψηφία εξ αυτών πληρούσε τις προϋποθέσεις μετεγκατάστασης (κυρίως Σύριοι πολίτες). Πλην όμως, αυτό δεν κατέστη δυνατό, ενόψει του αποκλεισμού όσων εισήλθαν μετά τις 20-3-2016, πρακτική η οποία υιοθετήθηκε από τις Ελληνικές αρχές με την ανοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διεθνών οργανισμών, σε μια εσφαλμένη εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας και κατά παράβαση των άνω αποφάσεων του Συμβουλίου της ΕΕ.

Την ανωτέρω εσφαλμένη πρακτική αναγκάσθηκε να παραδεχθεί σε πρόσφατη απάντησή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ευρωβουλευτή τόνισε ότι:

 

«Η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν είχε ως αποτέλεσμα την τροποποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τη μετεγκατάσταση, και εξακολουθεί να αποτελεί εθνική αρμοδιότητα της Ελλάδας να αποφασίζει αν ο αιτών διεθνή προστασία στην Ελλάδα είναι επιλέξιμος για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης»[2].

 

Ενόψει του ότι το ζήτημα εξακολουθεί να αφορά μεγάλο αριθμό αιτούντων διεθνούς προστασίας, οι οποίοι, καίτοι θα μπορούσαν σύμφωνα με τις ως άνω Αποφάσεις να μετεγκατασταθούν σε άλλα Κράτη Μέλη, πλην όμως στερήθηκαν της ευχέρειας αυτής λόγω της εισόδου τους στη χώρα μετά την 20-3-2016, είναι επιτακτική η άμεση αλλαγή της πρακτικής των ελληνικών αρχών προς το σκοπό συμπερίληψης όλων όσων έχουν εισέλθει στην Ελλάδα έως τις 26-9-2017 και επιθυμούν να υπαχθούν στην διαδικασία της μετεγκατάστασης, πληρώντας τις σχετικές προϋποθέσεις.
            Η εν λόγω εσφαλμένη πρακτική των Ελληνικών αρχών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πολύ καθυστερημένα και λίγο πριν τη λήξη του προγράμματος μετεγκατάστασης αποδέχθηκε το σφάλμα αυτής, είναι μία ακόμη δυσμενής συνέπεια της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, η οποία έχει θέσει σε αμφισβήτηση θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με:

 

Δανάη Λειβαδά

Υπεύθυνη επικοινωνίας

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

 

Σολωμού 25, Τ.Κ. 10682, Αθήνα       

Τηλ.: +30 210-3800990

Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 

 [1]                      https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/what-we-do/policies/european-agenda-migration/press-material/docs/state_of_play_-_relocation_en.pdf

[2]                      http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2017-003985&language=EL

Αναφορα Δρασης

90% Παροχες προς προσφυγες
10% Δοικητικα εξοδα

Πιστοποιηση ISO

Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322
Οργανισμός Πιστοποίησης: TUV Austria

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2022