Δελτίο Τύπου για απόρριψη έκδοσης ακτιβιστή στο Τατζικιστάν

Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2017—To Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, με απόφασή του στις 29 Νοεμβρίου 2017, απέρριψε το αίτημα έκδοσης, που είχαν καταθέσει οι αρχές του Τατζικιστάν προς την Ελλάδα, το οποίο  αφορούσε Τατζίκο ακτιβιστή πρόσφυγα, που είχε διαφύγει από την χώρα του το 2015 λόγω πολιτικής του δίωξης. Η υπόθεση υποστηρίχθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου από δικηγόρους της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).

 

Ο Μ. Κ., εξέχον στέλεχος του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης του Τατζικιστάν, συνελήφθη στις 9 Οκτωβρίου 2017 στο αεροδρόμιο της Αθήνας, κατά την επιστροφή του από συνέδριο στην Πολωνία, που διοργανώθηκε από το Γραφείο Δημοκρατικών θεσμών και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ODIHR) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), βάσει «ερυθράς αγγελίας» της Ιντερπόλ, σε συνέχεια αιτήματος έκδοσης, που είχε υποβληθεί από τις αρχές του Τατζικιστάν. Μετά τη σύλληψή του, κρατήθηκε στις Φυλακές Κορυδαλλού, κινδυνεύοντας με έκδοση στη χώρα καταγωγής του.

Το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το αίτημα με το σκεπτικό ότι οι εις βάρος του κατηγορίες εδράζονται σε πολιτικούς λόγους και ότι, σε περίπτωση έκδοσής του, υπάρχει βάσιμος κίνδυνος παραβίασης του άρθρου 3 της  Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) (υποβολή σε βασανιστήρια ή άλλη απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση).

Πιο συγκεκριμένα, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του ακτιβιστή, προέβαλαν, μεταξύ άλλων, ως λόγους απαγόρευσης της έκδοσής του στο Τατζικιστάν :

-τη δίωξή του από τις αρχές της χώρας του λόγω των πολιτικών του φρονημάτων,

-την παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης,

-την εκκρεμή διαδικασία εξέτασης του αιτήματος ασύλου του,

-τον βάσιμο φόβο του να υποστεί βασανιστήρια ή άλλη μορφή απάνθρωπης, εξευτελιστικής ή σκληρής τιμωρίας ή μεταχείρισης

-τον κίνδυνο να γίνει χρήση εις βάρος του αποδεικτικών στοιχείων προϊόντων βασανιστηρίων και να μην έχει δίκαιη δίκη από αμερόληπτους και ανεξάρτητους Δικαστές.

Και με την υπόθεση αυτή  καταδεικνύεται,  για ακόμη μια φορά, η κατάχρηση   του συστήματος της Ιντερπόλ από ορισμένα κράτη (μεταξύ των οποίων το Τατζικιστάν, η Τουρκία κ.α.), προκειμένου να «[…] καταστέλλουν την ελευθερία της έκφρασης ή  να διώκουν πολιτικούς τους αντιπάλους έξω από τα σύνορά τους[…]»[1] και αναδεικνύεται η ανάγκη για το σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως αυτά κατοχυρώνονται  στο διεθνές, ενωσιακό και εθνικό δίκαιο.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με:

Δανάη Λειβαδά

Υπεύθυνη επικοινωνίας

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Σολωμού 25, Τ.Κ. 10682, Αθήνα

Τηλ.: +30 210-3800990 Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. [1] Βλ. Council of Europe, Parliamentary Assembly, Resolution 2161 (2017), Abusive recourse to the Interpol system: the need for more stringent legal safeguards, http://bit.ly/2Bgv9tN.

 

Αναφορά Δράσης

90% Παροχές προς πρόσφυγες
10% Δοικητικά έξοδα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2018