Δελτίο τύπου: o χειμώνας είναι εδώ

Ο χειμώνας είναι εδώ και απαιτείται επιτάχυνση της μεταφοράς,

τέλος στην πολιτική γεωγραφικού περιορισμού

Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου, 2017. Περισσότεροι από 13.500 αιτούντες άσυλο παραμένουν παγιδευμένοι στα ελληνικά νησιά κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, ενώ ο χειμώνας ξεκινά και επίσημα σήμερα 21 Δεκεμβρίου, δηλώνει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Η Ελλάδα, με την αρωγή των Ευρωπαίων εταίρων, πρέπει να μεταφέρει επειγόντως χιλιάδες αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα και να τους προσφέρει επαρκή στέγαση και πρόσβαση σε δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες παροχής ασύλου.

 

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι θα μεταφέρει 5.000 αιτούντες άσυλο από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα ως επείγον μέτρο πριν την επίσημη έναρξη του χειμώνα. Παρά τη μεταφορά περίπου 3.000 ατόμων από τις αρχές Δεκεμβρίου, τα hotspots σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω εξακολουθούν να έχουν 11.005 άτομα σε εγκαταστάσεις συνολικής χωρητικότητας μόλις 5.576. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έφθασαν στα ελληνικά νησιά κατά την ίδια περίοδο.

Στην ενημερωτική εκστρατεία που ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου, 13 οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, κάλεσαν τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δώσει ένα τέλος στην πολιτική γεωγραφικού περιορισμού για τους αιτούντες άσυλο στα νησιά. Οι οργανώσεις ανέφεραν ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να μεταφέρουν άμεσα τους ανθρώπους σε καλύτερες συνθήκες στην ηπειρωτική χώρα και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα πριν την επίσημη έναρξη του χειμώνα, ώστε να μη βρεθεί κανείς πρόσφυγας εκτεθειμένος στο κρύο. Οι οργανώσεις υπογράμμισαν επίσης ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να πάρουν σαφή θέση για να θέσουν ένα τέλος στην πολιτική περιορισμού που κρατά τους αιτούντες άσυλο παγιδευμένους στα νησιά, βάσει της Κοινής Δήλωσης της 18ης Μαρτίου 2016, η οποία προβλέπει την επιστροφή ατόμων στην Τουρκία μετά την απόρριψη της αίτησής τους για χορήγηση ασύλου.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και άλλες οργανώσεις που συμμετέχουν στην εκστρατεία θα συνεχίσουν καθ ‘όλη τη διάρκεια του χειμώνα να επισημαίνουν τις δραματικές συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο που παγιδεύονται στα νησιά. Οι οργανώσεις θα πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση και τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποτελεσματικότερη πολιτική δράση που θα προστατεύει τα δικαιώματα και θα περιορίζει τις δοκιμασίες που υφίστανται οι αιτούντες άσυλο που φθάνουν στην Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται τις επόμενες μέρες να προωθήσει νομοσχέδιο στη Βουλή για την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου με στόχο να επισπευσθούν οι επιστροφές στην Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης.

Μια τέτοια προσέγγιση είναι μη ενδεδειγμένος τρόπος για να μετριαστεί ο υπερπληθυσμός ή να αντιμετωπιστούν τα συστημικά προβλήματα που συνδέονται με την πολιτική περιορισμού και την Κοινή Δήλωση που δημιούργησε αυτή την απάνθρωπη κατάσταση στα νησιά. Οποιαδήποτε μεταρρύθμιση προωθηθεί θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι αιτούντες άσυλο έχουν πρόσβαση σε δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου που επιτρέπουν τη δίκαιη επί της ουσίας εξέταση όλων των αιτήσεων βάσει εξατομικευμένης κρίσης.

 Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με:

Δανάη Λειβαδά

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Σολωμού 25, 106 82 Αθήνα

Τηλ.: +30 210  3800990

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Συνεργαζόμενες Οργανώσεις:

Amnesty International
Caritas Hellas
Eλληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες-Greek Council for Refugees

Greek Forum of Refugees
Help Refugees
Human Rights Watch
International Rescue Committee
Jesuit Refugee Service
Oxfam
Praksis
Spanish Commission for Refugees (CEAR)
SolidarityNow
Terre des Hommes

Αναφορά Δράσης

90% Παροχές προς πρόσφυγες
10% Δοικητικά έξοδα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2018