Παρουσίαση του έργου CCM-GBV για γυναίκες πρόσφυγες-θύματα έμφυλης βίας

Παρουσίαση του έργου CCM-GBV για γυναίκες πρόσφυγες-θύματα έμφυλης βίας

Αθήνα, 2/2/2018

 

Στα πλαίσια της ανακήρυξης του 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έτος στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, το έργο  "Co-creating a Counselling Method for refugee women Gender-Based Violence victims" (CCM-GBV) (01/11/2017 - 31/10/2019)-«Συνδιαμορφώνοντας μια Συμβουλευτική Μέθοδο για γυναίκες πρόσφυγες, θύματα Έμφυλης Βίας», έλαβε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014-2020).

 

Η έμφυλη βία (Gender-based violence-GBV) συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αφορά σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες. Στην έμφυλη βία κατά των γυναικών προσφύγων έχει δοθεί μεγάλη προσοχή από τότε που ξεκίνησε η προσφυγική κρίση στην ΕΕ.  Παρότι η Επιτροπή Εξάλειψης Διακρίσεων Κατά των Γυναικών (Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women-CEDAW), η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και η Οδηγία της ΕΕ με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία (2013/33/EU), υπογραμμίζουν ότι οι γυναίκες είναι μια ιδιαιτέρως ευάλωτη ομάδα, o Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Agency for Fundamental Rights-FRA), έδωσε έμφαση στην έμφυλη βία κατά των γυναικών προσφύγων- συμπεριλαμβανομένου του καταναγκαστικού γάμου, της ενδοοικογενειακής βίας, του βιασμού, τη σεξουαλικής παρενόχλησης και της σωματικής επίθεσης- ως περιοχή ενδιαφέροντος, στην έκθεση που δημοσίευσε τον Ιούνιο του 2016 σχετικά με την κατάσταση της μετανάστευσης. H πληροφόρηση, ωστόσο, για το εύρος του προβλήματος της έμφυλης βίας ανάμεσα στις γυναίκες πρόσφυγες μέσα στην ΕΕ, είναι ελλιπής. Επιπλέον, το Συμβούλιο της Ευρώπης (2015) τονίζει ότι οι γυναίκες σε επισφαλές καθεστώς παραμονής συχνά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της περιορισμένης ή ανύπαρκτης πρόσβασης σε υπηρεσίες που μπορούν να τις ενημερώσουν για τα σχετικά δικαιώματά τους. Αυτή η κατάσταση προκαλεί σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση σε κάποιους τύπους παρέμβασης, όπως την καταγγελία στην αστυνομία, και ενδεχομένως επιμηκύνει τη χρονική περίοδο κατά την οποία οι γυναίκες εκτίθενται στην κακοποίηση. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό για τις γυναίκες πρόσφυγες να λάβουν κατάλληλη συνδρομή από εξειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης, σύμφωνα με  τον σκοπό της πρόσκλησης υποβολής της πρότασης REC-VAW-AG-2016, τον οποίο αυτό το έργο εδραιώνει μέσω της συνδιαμόρφωσης μιας συμβουλευτικής μεθόδου. Σε αυτό το έργο, η συνδιαμόρφωση (=η δημιουργία μιας υπηρεσίας που βασίζεται στην εμπειρία των χρηστών) χρησιμεύει για να δημιουργηθεί μια συγκεκριμένη συμβουλευτική μέθοδος, που εμπλέκει τόσο τους τελικούς χρήστες – δηλαδή τις γυναίκες πρόσφυγες, θύματα έμφυλης βίας-  και τους παρόχους των υπηρεσιών, τους συμβούλους.

 

Στο τέλος του έργου, θα εκδοθεί ένα εγχειρίδιο, που θα αποτυπώνει τις προκλήσεις που προέκυψαν από την πρακτική της συμβουλευτικής σε γυναίκες πρόσφυγες, θύματα έμφυλης βίας, και θα συνοψίζει συστάσεις προς τους επαγγελματίες. Επίσης, θα εκδοθεί ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο σχετικά με την αντιμετώπιση ζητημάτων έμφυλης βίας στο προσφυγικό πλαίσιο.  Επιπροσθέτως, είναι διαθέσιμη η σελίδα του έργου στο Facebook, όπου δημοσιεύονται εξελίξεις σχετικές με το έργο, εκδόσεις, εκδηλώσεις, κλπ.

 

Το έργο πραγματοποιείται στις χώρες των βασικών προσφυγικών διαδρομών και στις κύριες χώρες υποδοχής προσφύγων, μέσω των παρακάτω εταίρων: SOLWODI Deutschland e.V. (SOLWODI) (Γερμανία), Ιταλικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (Consiglio Italiano per I Rifugiati- CIR) (Iταλία), G.I.R.A.F.F.A. Onlus (Giraffa) (Ιταλία), Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) (Ελλάδα), Kυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (Cyprus Refugee Council-CY.R.C.) (Κύπρος), Suomen Setlementtiliitto (Setlement) (Φινλανδία) και Jesuit Refugee Services (Κροατία). Το Ευρωπαϊκό 'Ιδρυμα για την πρόληψη και την καταπολέμηση του εγκλήματος που υπάγεται στα Ηνωμένα Έθνη (European Regional Institute in the United Nations Criminal Justice and Crime Prevention-HEUNI) (Φινλανδία), υποστηρίζει το έργο με την τεχνογνωσία του στον έλεγχο και την αξιολόγηση των στοιχείων για τους ευάλωτους.  Tο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταναστριών Γυναικών (European Network of Migrant Women- ENOMW) (Βέλγιο) θα υποστηρίξει τους δικαιούχους διοργανώνοντας ένα meeting εμπειρογνωμόνων της ΕΕ και διαχέοντας τα αποτελέσματα του έργου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την υπεύθυνη του προγράμματος (Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες- Ιωάννα ΚωνσταντίνουΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Aυτό το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014-2020).

Το περιεχόμενο αυτής της δημοσίευσης είναι αποκλειστική ευθύνη των δικαιούχων του προγράμματος και δεν μπορεί με κανένα τρόπο να θεωρηθεί ότι αντιπροσωπεύει τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφορά Δράσης

90% Παροχές προς πρόσφυγες
10% Δοικητικά έξοδα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2018