PRESS RELEASE - NEWS FEED

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΤΟ ΕΣΠ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΔΙΕΡΜΗΝΕΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΖΗΤΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ

21/03/2019

Αθήνα, 21/3/2019

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 18 προς ξημερώματα Τρίτης 19 Μαρτίου 2019, μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, στο κέντρο της Αθήνας, οχτώ άτομα ελληνικής καταγωγής με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, επιτέθηκαν σε πρόσφυγα διερμηνέα του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και ένα φίλο του, οι οποίοι επέστρεφαν στο σπίτι τους. Συγκεκριμένα, οι οχτώ άνδρες τους έριξαν στο οδόστρωμα χτυπώντας τους με δύναμη στο κεφάλι και σε ολόκληρο το σώμα, καθυβρίζοντάς τους. Μάλιστα, ο διερμηνέας μας έχει υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο αριστερό του χέρι από αιχμηρό αντικείμενο. Ο φίλος του χτυπήθηκε και με σιδερένιο λοστό, ευτυχώς χωρίς να  καταφερθούν χτυπήματα στο κεφάλι του, το οποίο είχε ήδη υποστεί χτυπήματα από τα χέρια των δραστών. Τελικά, μετά από μισή ώρα περίπου, κατάφεραν να ξεφύγουν, να ζητήσουν βοήθεια από την αστυνομία και να καλέσουν ασθενοφόρο.

Ο διερμηνέας μας κατέθεσε μήνυση στο Γραφείο Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών για τη ρατσιστική αυτή επίθεση, η οποία από τύχη δεν προκάλεσε τον θάνατό του ιδίου και του φίλου του, ενώ αναμένουμε την ιατροδικαστική εξέταση.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την βάναυση αυτή επίθεση στον διερμηνέα μας και τον φίλο του και τους υποστηρίζει από κάθε άποψη, συμπεριλαμβανομένης της νομικής συνδρομής. Την ίδια στιγμή, καταδικάζουμε απερίφραστα όλες τις επιθέσεις που έχουν καταγραφεί τον τελευταίο καιρό ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες ανά την Ελλάδα, και οι οποίες έχουν καταφανώς ρατσιστικό χαρακτήρα. Πεποίθησή μας είναι ότι ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία δεν εκφράζουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, μεγάλο μέρος της οποίας έχει επιδείξει και συνεχίζει να επιδεικνύει την έμπρακτη αλληλεγγύη της στους ανθρώπους που έχουν έρθει στην χώρα μας υπό αντίξοες συνθήκες. Προτάσσουμε σταθερά την έμπρακτη υποστήριξή μας σε εκείνους που υφίστανται καθημερινά το μίσος και την ρατσιστική βία στην Ελλάδα, και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλα τα μέσα για την οριστική εξάλειψή τους.    

Επόπτης Ομάδας

20/03/2019

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ

ΕΣΠ ΑΡΙΘΜ. 20_03_19

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΣΗΣ

Επόπτης Ομάδας

ΤΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΘΗΝΑ

 

Κοινωνικός Λειτουργός (Αθήνα)

20/03/2019

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ

ΕΣΠ ΑΡΙΘΜ. 200319

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΣΗΣ

Κοινωνικός/ή Λειτουργός

ΤΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΘΗΝΑ

 

GCR AND CEAR PUBLISH A JOINT VIDEO DOCUMENTING THE HARSH REALITY OF PUSHBACKS WHICH REFUGEES FACE IN EVROS

20/03/2019

Athens, March 20, 2019—As today marks three years since the implementation of the EU-Turkey Joint Statement, the Greek Council for Refugees (GCR) and CEAR (Comision Española de Ayuda al Refugiado-Spanish Commission for Refugees) with the support of the Municipality of Madrid, publish together a video on refugee pushbacks in the Evros region.

 

The practice of pushbacks in the Evros region, the Greek-Turkish northeastern border, has been reported on many occasions. But it keeps happening today to an even greater degree, especially after the implementation of the “EU-Turkey deal”, a deal trapping people on the Aegean islands since March 20, 2016.

 

The Evros route proves to be extremely dangerous, with 39 recorded deaths in 2018 and at least 4 this year, so far.

 

Despite the continuous and repeated reports by the Greek Council for Refugees and other organizations on a great number of pushbacks incidents, the Greek government continues to remain indifferent and does not react.

 

Τhe present video is yet another testimony aiming at drawing attention and raising further awareness on such a crucial human rights issue.

 

WATCH THE VIDEO HERE

Our Efficiency

90% Program services
10% Management

JOIN OUR MAILING LIST

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2018