Με τον Ναβίντ και την παρέα του μαθαίνω τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας

Με τον Ναβίντ και την παρέα του μαθαίνω τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας

Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών

"Χτες, στο σχολείο μας, ήρθαν κάτι δικηγόροι και κοινωνικοί λειτουργοί. Στην αρχή ανησύχησα λιγάκι. Σκέφτηκα για να έρχονται δικηγόροι στα καλά καθούμενα δεν είναι για καλό. Γιατί και ο θείος μου ο Γιάννης, από τότε που τον χώρισε η θεία Ελπινίκη και του πήρε όλη την περιουσία στα δικαστήρια, λέει: 'Άλκη, μην μπλέξεις με γυναίκες και δικηγόρους'. Όμως αυτοί οι δικηγόροι ήρθαν από το ΕΣΠ και ήρθαν για καλό σκοπό, για να μας πουν για τους πρόσφυγες..."

(απόσπασμα από το βιβλίο: "Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές"*)

Εσείς στο σχολείο σας, γνωρίζετε τους πρόσφυγες;

Ποιοι είναι και γιατί ήρθαν στη χώρα μας; Δεν ήρθαν για διακοπές; Μήπως ήρθαν να μας πάρουν τις δουλειές; Για ποιό λόγο έρχονται εδώ τελικά; Αν γυρίσουν στη χώρα τους τι θα πάθουν; Είναι πολύ διαφορετικοί από εμάς ή μοιάζουμε σε κάτι; Εμείς ήμασταν ποτέ πρόσφυγες; Υπάρχουν και παιδιά πρόσφυγες;

Μαζί με τον Άλκη, πρωταγωνιστή του βιβλίου "Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές", το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με τις εκδόσεις "Κέδρος", επισκέπτεται σχολεία και απαντά σε όλα αυτά τα ερωτήματα, συζητώντας και ενημερώνοντας τους μαθητές για τους πρόσφυγες, τους ασυνόδευτους ανήλικους, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, την παιδική εργασία, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα.

Οι μαθητές, με τη βοήθεια του συγκεκριμένου βιβλίου, μέσα από την αφήγηση αποσπασμάτων των περιπετειών του Άλκη και του πρόσφυγα συμμαθητή του Ναβίντ, καθώς και μέσα από διάφορες συνδυαστικές δραστηριότητες (όπως ζωγραφική, κουίζ, διαδραστικά παιχνίδια), μαθαίνουν μέσα στην τάξη για τους ανθρώπους (ενήλικους και ανήλικους), που καταφεύγουν αναγκαστικά στη χώρα μας ή σε κάποια άλλη άγνωστη χώρα, εγκαταλείποντας χωρίς τη θέλησή τους την πατρίδα τους γιατί εκεί η ζωή και η ελευθερία τους κινδυνεύουν.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση του ΕΣΠ απευθύνεται κυρίως σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού αλλά και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου. Αν ενδιαφέρεστε να επισκεφτούμε το σχολείο σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 3320090 ή στείλτε mail στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. με τίτλο "Επίσκεψη σε σχολείο".

* "Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Πρόκειται για την ιστορία ενός παιδιού-πρόσφυγα, το οποίο καταφθάνει με τη μητέρα του στην Ελλάδα. Αφηγητής στο βιβλίο είναι ένας Έλληνας συμμαθητής του Ναβίντ, ο Άλκης, ο οποίος με αφέλεια, χιούμορ αλλά και κάποιες φορές με συγκινητικό τρόπο, μέσα από το μάθημα των εκθέσεων, γράφει για τις περιπέτειες του νέου συμμαθητή του.

"Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές" προτάθηκε το 2007 για το βραβείο παιδικής λογοτεχνίας του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω.

Μάθετε περισσότερα για τον Ναβίντ εδώ. 


Κατεβάστε εδώ τον εκπαιδευτικό οδηγό δραστηριοτήτων του βιβλίου, που ετοίμασε η παιδαγωγός Μαρίζα Ντεκάστρο. Ο οδηγός μπορεί να σας φανεί χρήσιμος για την καλύτερη προετοιμασία της επίσκεψης του ΕΣΠ στο σχολείο σας.


Δείτε εδώ τα σχολεία, τα οποία έχει επισκεφτεί το ΕΣΠ μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος:


Δείτε εδώ τη θεατρική παράσταση (βασισμένη στο βιβλίο "Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές") που ετοίμασαν μαθητές του Τμήματος θεατρικού παιχνιδιού του Δήμου Αγ. Παρασκευής


Φωτογραφίες-ζωγραφιές 

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες αλλά και εργασίες μαθητών

 

 

 

Our Efficiency

90% Program services
10% Management

JOIN OUR MAILING LIST

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2018