Ο Άρειος Πάγος δικαιώνει τον Κούρδο φοιτητή που κινδύνευε με έκδοση στην Τουρκία

Αθήνα, 10 Oκτωβρίου 2017: Ο Άρειος Πάγος, με απόφασή του την προηγούμενη εβδομάδα, απέρριψε το αίτημα έκδοσης των Τουρκικών αρχών για τον τριαντάχρονο Κούρδο φοιτητή ιατρικής Φεγιάζ Μπαϊράμ. Τον Τούρκο πρόσφυγα  υποστήριξαν  ενώπιον του Αρείου Πάγου το «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)» και η «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο-ProAsyl», στο πλαίσιο παροχής δωρεάν νομικής συνδρομής.

Ο Άρειος Πάγος ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Μυτιλήνης, κατόπιν τυπικής και ουσιαστικής παραδοχής της έφεσης του Φεγιάζ Μπαϊράμ και παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση.

 

Οι πληρεξούσιες δικηγόροι του, μέλη των ανωτέρω οργανώσεων, προέβαλαν, μεταξύ άλλων, ως λόγους έφεσης και  απαγόρευσης της έκδοσής του στην Τουρκία:

  • τη δίωξή του από τις τουρκικές αρχές λόγω των πολιτικών του φρονημάτων,
  • την παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης,
  • την εκκρεμή διαδικασία εξέτασης του αιτήματος ασύλου του,
  • τον βάσιμο φόβο του να υποστεί εκ νέου βασανιστήρια ή άλλη μορφή απάνθρωπης, εξευτελιστικής ή σκληρής τιμωρίας ή μεταχείρισης,
  • τον κίνδυνο να γίνει χρήση εις βάρος του αποδεικτικών στοιχείων προϊόντων βασανιστηρίων και να μην έχει δίκαιη δίκη από αμερόληπτους και ανεξάρτητους Δικαστές.

 

Με την απόφασή του αυτή ο Άρειος Πάγος επιβεβαιώνει την πάγια  νομολογία του επί υποθέσεων έκδοσης Τούρκων πολιτών, ότι η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή χώρα καταγωγής.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με: 

Δανάη Λειβαδά

Υπεύθυνη επικοινωνίας

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Σολωμού 25, Τ.Κ. 10682, Αθήνα

Τηλ.: +30 210-3800990/1

F: +30 210-3803774

www.gcr.gr

E-mails: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. / This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Our Efficiency

90% Program services
10% Management

JOIN OUR MAILING LIST

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2018