Νέα απόφαση ΕΔΔΑ για διάσωση Σύριων προσφύγων στον Έβρο – Έκκληση για συμμόρφωση της Ελλάδας ώστε να μην κινδυνέψει η ζωή τους.

26/5/2022

Η HumanRights360 και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες εκπροσωπώντας 94 πρόσφυγες από τη Συρία, που βρίσκονται σε νησίδα στον Έβρο, προσφύγαμε την Τετάρτη 24.05.2022 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζητώντας την παροχή ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας καθώς και την υπαγωγή τους στις νόμιμες διαδικασίες υποδοχής.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χορήγησε τα ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση οι 94 πρόσφυγες να μην απομακρυνθούν από τη χώρα, να έχουν πρόσβαση σε φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη. Το ΕΔΔΑ με την ίδια απόφασή του ζητάει πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση για το αν οι πρόσφυγες έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου, αν είχαν τη δυνατότητα αυτή καθώς και πρόσβαση σε νομική συνδρομή.

Οι πρόσφυγες εξακολουθούν να βρίσκονται στη νησίδα σε άθλια κατάσταση και τρομοκρατημένοι. Ανάμεσά τους βρίσκονται τουλάχιστον 30 παιδιά, μεταξύ αυτών και ασυνόδευτα, ένας ανάπηρος άνδρας, γυναίκες και ηλικιωμένοι, ενώ από την έκθεσή τους επί ημέρες στις συνθήκες που επικρατούν στη νησίδα, έχουν προβλήματα υγείας και τραυματισμούς.

Η υπόθεση αυτή έρχεται μετά από σειρά αποφάσεων του ΕΔΔΑ[1] με ανάλογο περιεχόμενο και μετά από την πρόσφατη κατάθεση προσφυγής από τη HumanRights360 και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες για τους 30 Σύριους πρόσφυγες, για τους οποίους είχε εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων το Μάρτιο[2] του 2022.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να συμμορφωθεί άμεσα με την χτεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, διασώζοντας τους 94 Σύριους πρόσφυγες από τη νησίδα του Έβρου, καθώς η κατάστασή τους είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και, όσο περνάει η ώρα, η ζωή και υγεία τους βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

 

[1] Δελτίο τύπου Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, 30-4-2022, «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) χορηγεί ασφαλιστικά μέτρα για 5η ομάδα Σύρων προσφύγων σε νησίδες στον Έβρο»

https://www.gcr.gr/el/news/press-releases-announcements

[2]Δελτίο τύπου HumanRights360, 18-3-2022, « ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 30 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΣΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΗΣΙΔΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΒΡΟΥ»

 https://www.humanrights360.org/el/aisio-telos-gia-tous-30-prosfyges-pou-diasothikan-apo-ti-nisida-tou-potamou-evrou/

Αναφορα Δρασης

90% Παροχες προς προσφυγες
10% Δοικητικα εξοδα

Πιστοποιηση ISO

Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322
Οργανισμός Πιστοποίησης: TUV Austria

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2022